Recipe: Chocolate Cheese Brownies

Thank you Kak Tuty for sharing this super sedap brownies – which in the end jadi macam muffin sebab letak dalam paper cups and ramekin. It was a hit yo! Siap bawak kasi kawan-kawan makan. Punyalah confident sedap. Bahaha. Padahal baru first time try her recipe.

Since so many people requested the recipe, here you go!

Bahan A:
220g butter – melt it
4 tbs unsweetened cocoa powder – tambahkan pada melted butter and let it cool

I did this portion 3 hours before I bake.
Kak Tuty pesan suruh buat pagi kalau nak bake petang, but I was too occupied that morning.

Bahan B:
1 buku Philadelphia cream cheese (225g) – I’m using tatura
100g sugar – I don’t have the weighing scale to weigh this, so I did some alteration to this by using the measuring cups. 1/2 cups of castor sugar
1 egg
1/4 tsp salt

Bahan C:
150g sugar – again, I have to alter this. I’m using castor sugar 1/2 cups. You can adjust the amount based on your liking
3 eggs
130g self raising flour – 1 cups of self raising flour
1tsp baking powder

Cara-cara:
1) For bahan B: mix cheese & sugar until smooth. Add egg. Mix well and add salt.
2) mix bahan A (cooled) & bahan C.
3) pour half chocolate into baking tin. Layer with cheese, cover with balance chocolate mix.
This batter rise well so fill in half the baking tin/cups. Bake it 190°C for 40-45mins.

I like it to be in paper cups, kecik-kecik tak payah potong. Kasi je satu satu kat bebudak makan. Hiks.
You could also pour cheese at the bottom, meaning pour cheese dulu baru bahagian chocolate tu. Boleh jugak nak letak cheese kat atas (not cover with choc batter), so you could sprinkles some choc chips… Nyumsss!

 

Enjoy! :)

Schoolmate

When was the last time you talk to your friend? Or meeting up your long lost school mate?
I lost count. I couldn’t remember at all.

Bad, huh?

So, I was so thrilled when I saw the ads of Moodrepublik saying that they are having a one day sale at SQCC and the best news is, my long lost schoolmate, Huda Karim will be there too! She and her team, Hijriahome will be there. I secretly put that event in my calendar, so that I don’t forget about it, and told myself that I should be there, I have to be there :D

So on that 21/2, punya semangat bangun pagi-pagi. Rancangannya pukul 10 pagi dah terpacak kat SQCC, tapi rancangan ajelah kann. We arrived there almost 11am. The moment I entered the main hall of SQCC, there were sooooooo many people dah macam 2/3 jam the event started and having 2 kids on-tow memang not really a good idea. Takpelah. Kejap je. Kejap je.
“Jumpa Huda, je. Jumpa Huda je. And maybe I should grab something for myself too. Jumpa Huda je” I keep reminding myself. So tak rasa bersalah dragging the whole family there. Hehe.

Jumpa je booth Hijriahome, terus cari tokei dia tu.
Ya Allah, seronoknya jumpa Hudaaa!!

Dia tak berubah pun. Tetaplah bubbly and lovely as always.
We talked and talked like no one there, padahal… orang dok lalu lalang, orang tanya itu tanya ini kat tokei Huda ni tau. Adalah dalam setengah jam kot kiteorg berdiri ke sana sini berbual-bual sambil Huda layan her customers.

Take 1

Take 2

Take 3 – perfect! :)

We should meet again, Huda. A proper one… somewhere some place yang boleh duduk minum kopi makan kek. Berborak pasal zaman hingusan dulu dan of course pasal anak-anak kita.
InsyaAllah, in the next 2 weeks we can meet more often… insyaAllah :D

And, kawan-kawan pegilah membeli kat Hijriahome ok. I bought 2 of their chiffon skirts and I love it. Their tops also best, breastfeeding friendly, if you’re a nursing mom. Kalau bukan mak-mak yang menyusukan anak pun takpe, their tops boleh aje pakai untuk any occasion.

7 days in a week

So we started to introduce the 7 days in a week to Umar & Khadijah.

Almost everyday we will ask them, “Harini hari apa?”
And it is so exciting to hear what they both answered to the question.

Like last night, husband asked;

“Umar, esok hari apa?”

And Umar replied, “Khamiss!” Khadijah also excitedly replied, “hari jemahaatt!”

“No, esok hari Isnin. Harini kan hari Ahad, esok Isnin. Lepas tu Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad”, husband told them.

“We have 7 days in a week. Ada 7 hari. Ahad, Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu”, I told them too.

“So, lepas Isnin hari apa?” husband asked again.

“Jemahaaattt!”, Khadijah replied.

Haha.
Seronok kan kalau lepas Isnin terus lompat ke Jumaat?! :D

Have a great Monday today!
I’m watching #Oscars2015 now. Hiks

The little red tudung girl

I finally found a decent tudung for Khadijah on Monday when I was out running some errand at Sg. Petani.
Seronok semek tu dapat tudung baru. Her own tudung.
Sebelum ni asyik pakai mama punya je. Dahla besar doboh. Hehe. Kesian, adik.

So, she was so excited yesterday.

Khadijah has kelas mengaji at her nursery every Tues, Weds & Thurs.
Memang kena cari lagi sehelai tudung for her.
Or anyone ada preloved tudung budak to letgo? ;)

While I was helping Khadijah put on her tudung yesterday, suddenly Umar asked me;
Umar: Mama kenapa adik pakai tudung? (Umar is in the phase “why? why? why?” now. Semua pun dia tanya kenapa)
Mama: bcos adik girl. Kenalah pakai tudung.
Khadijah: Boy pakai songkok kan, mama?
(Speechless mama)
Mama: Yes, pandai adik! Boy pakai songkok. Macam ayah. Ayah kan boy.
Umar: Umar? Umar boy ke girl? Tok boy ke girl?
Mama: Umar kan boy, sama dengan ayah. Tok sama dengan mama dan adik lah, girl. 

And this is today. Happy betul! Mengaji betul-betul tau, Khadijah! :)

 

Hopes

So MIL went back yesterday, in the very early in the morning.
Kids still asleep.
When Umar woke up that morning, the first thing he asked was, “Mama mana Tok dengan bibik?”
Rasa nak breakdown masa tu eventho I already expected that’s going to be his first question in the morning.
Entah tatau kenapa, sedih sangat.

All by myself lah starting yesterday (*insert lagu Celine Dion – All By Myself! Haha*)

Tengahari semalam pegawai kesihatan datang rumah. Nak check kot-kot ada tempat pembiakan nyamuk aedes.
Diorang bagitau petang karang ada fogging too.

Kepala ni ligat berfikir nak buat apa dengan si kenit 2 orang tu waktu fogging.
Tanya husband if he is okay to follow me to pick up the kids, he said tak larat.
Dia cuma pesan belikan dinner and some fruits.

I have this habits where I plan my route each time when I have “a mission” to accomplish.
Like yesterday, I need to buy mee sup at Mak Long for husband, buy fruits, fill up the tank and pick up the kids before 5.30.
Bila dapat accomplish tu rasa happy. Haha. Inilah mak-mak yang duduk kat rumah.
Mula-mula dalam kepala nak pegi beli mee sup then beli buah kat Kompleks Dato’ Kailan and then tapau KFC. Tapi sebab keluar rumah dah lambat, and tiba-tiba teringat my favourite baker – Kak Anne, bagitau ada kedai runcit kat Bertam Indah supply some fruits, kita pun cubalah pegi sana kot-kot ada jual grapes. Orang demam ni mengidam macam-macam tau; nasi bukhari, mee sup, grapes. Haha. Kita layankan ajelah :D
Alhamdulilah, grapes ada situ. Gemok-gemok tapi tak seedless lah. Apa-apa ajelah asal grapes.

Lepas settle beli buah terus pick up bebudak, and I told them if they behave well kita pegi beli KFC.
Umar has been mentioning KFC couple of times this week.
It has been challenging week, dengan ayah diorang yang tak berapa sihat tu… dengan mama dia yang sabar senipis rambut.
So, marilah menggembirakan hati anak-anak (dan juga mak budak :P).

Filled up the tank, and I drove almost 24km just to get to KFC drive thru. Hehe.
Saja nak jalan-jalan dengan budak-budak. Ada je KFC dekat dengan rumah tu. Tapi daku membayangkan kalau ada meltdown di kaunter situ, memang haru. Jadinya, to make both parties happy kita drivelah jauh sikit.
I could spend more time with the kids dalam keta and avoid fogging jugak.

Best pulak semalam dengan bebudak tu. They really behaved well.
Both are enjoying the journey. Adik nampak lori panjang, menjerit-jerit. Haha. Macam tak pernah nampak lori.
We sang along the way. Masa pergi jelah. Dah balik tu, bebudak busy makan fries dengan nugget. Hehe.
By the time we reached home, just nice. Orang pusat kesihatan baru je lepas habis sembur kat lorong rumah kiteorang. Perfect timing! :)

 

Berlainan sekali pagi ni, pagi yang sugul.
Dah nampak berita pasal pemergian Tok Guru Nik Aziz meninggal dunia malam semalam sebelum tido.
Tapi tak nak percaya sebab banyak sangat berita macam tu lately. Terus letak phone kat tepi dan tido.
Bila bangun pagi tadi, nampak orang dok post, post… Sebaknya rasa. Betul rupanya.

Innalillahiwainailaihiroji’un.

“Hidup ini regunya adalah mati. Seperti pagi regunya ptg. Dunia regunya akhirat. Regu syurga adalah neraka. Kesemua ciptaan Allah mempunyai regu. Yg tiada regu hanya Allah shj.” (TGNA)

Stay With Me

*hit the play button before reading this entry will ya?*

 

Husband had dengue fever since last Saturday.
Alhamdulilah we had MIL (and her maid) at home. I couldn’t imagine to coop alone.
Having 2 kids really, really make me occupied what more to have another patient at home.
Yea, he’s recuperate at home. But gotta go to clinic everyday so the doc will monitor on his blood platelet – it has been 3 days in a row he went to the clinic bcos his blood count been declining :(

We supposed to send MIL back to Shah Alam on Monday.
Since husband is sick, we’ve been postponing it. And ever since that, MIL keep on asking when she can go back.
I can understand her feeling. She’s been away from home far too long.
She kept calling her kids, asking if anyone can fetch her back to Shah Alam and later back to KT.
She told them, “puasang duduk sini… makang tido, makang tido”
Hehe.

Finally, BIL agreed to fetch her tonight. (But this still unconfirm plan, tho. He may come maybe not! Haha)
Suddenly I feel sad. Or maybe something else. I don’t know.

Kids were so happy when they had MIL and her maid around.
I think they had someone else to “save” them when I’m mad.

I think they will miss kissing Tok Noh goodnight and goodbye when they wanted to go to school.

Or maybe I will miss chatting with Mok in the afternoon or accompany her watching the tv.
Oh my emotions are so messed up these days.

 

Thank you, Mok. Thank you for being here.

Dear husband, please get well soon.

Faith on Friday: best is yet to come

We did a lil bit crazy trip last weekend. From Penang to Shah Alam-Putrajaya-Kuantan, back to Shah Alam again and finally home, Penang!
Phewwww! That was done in 5 days. Penat sampai sakit tak ada suara. Haha.
But I’m happy. Met my family, walau sekejap. Walau sekerat hari. Tapi, terubat rindu.

 

Majlis Perkahwinan Angah

Mulanya plan nak pegi Kuantan on Sunday, tapi sebab ada interview hari Isnin… kenalah pegi lepas kenduri Angah.
Gambar masa kenduri Angah pun tak tengok lagi. Entah apalah yang camera tu captured. Sibuk apa entah sampai gambar pun tak tertengok. Dulu kemain excited, tak menyabar nak save dalam computer dan upload. Sekarang, gambar tahun lepas pun belum tentu dah save masuk dalam hard disk. Isk.

Seronok kanak-kanak dapat jumpa sepupu sepapat. Umar tak berenggang dari Kak Ain & Sajidah. Walau dah pesan berpuluh kali sebelum pegi masjid besi tu,
“Umar, kat masjid kita tak boleh buat bising, lari sana sini.”
Umar tetaplah Umar. Dah seronok jumpa orang, mana nak ingat pesanan semua.

Adik juga yang menurut kata. Hehe. Good girl sangat haritu. Nak pegang tangan mama saje. Duduk diam tepi mama, makan pun Kak Nurin suap, duduk senyap.
Usai majlis di masjid besi, kami ke dewan di Precint 8, Putrajaya untuk majlis bersanding.
Kids were on sugar high as they had candy station there. Aiyoo, berlari sana sini… sampai habis bateri (tido). Haha.
Pukul 2 lebih kami mintak diri, nak bertolak ke Kuantan.
Orang Kuantan dah telefon berkali-kali tanya dah bertolak ke belum… hehe.

 

Kula Cakes, kami datanggg! Eh!

Sebab dah lama sangat tak pegi Kuantan, alang-alang dah ada kat central region kita panjangkan langkah ke Kuantan. Umar pun dah lupa yang dia pernah sekali ke rumah Umi Adik. Khadijah tu tak pernah sampai pun. Last time we were there masa Khadijah dalam perut lagi. Hehe.

Best kat Kuantan ni. Tapi sayangnya lah masa terlalu singkat. 1 malam je.
Sempat makan tengah hari kat MaBIQ. Ikan patin masak tempoyak bakar dia sedaaapp oi (tapi pedas!). Teringat-ingat!
Lepas tu tapaued few cakes from Kula Cakes. Berpiknik kejap kat Mini Zoo Taman Teruntum.

Oklah mini zoo tu. Banyak pokok-pokok besar, redup je bila jalan-jalan. Kiteorang pegi tu dalam pukul 3 lebih, tapi tak rasa panas melekit, sebab ada banyak pokok dan angin pun bertiup sepoi-sepoi bahasa gitu :D
Yang penting, it is free! ;)
Dapat pulak makan kek sedap. Haii… lagilah malas nak jalan. Haha.

Budak-budaklah seronok. Dapat lari sana sini. Bagi makan kat rusa. Tengok lembu hitam yang besar (zoo sekarang memang wajib ada kambing, lembu, ayam, itik. Sebab bebudak balik kampung pun bukannya dapat jumpa bintang-binatang tu).

Dah penat jalan, balik dan semua pun tumbang sampai senja. Haha.

Malam tu Abi Azmi ajak makan kat kedai nasi arab dekat dengan ECM. Lupa pulak nama apa.
Tapi malam tu ada kejadian jari budak tersepit kat pintu kaca kedai tu. Adoii, sakitnya! Kesian betul. Dahla jari sakit tersepit, kena marah pulak dengan ayah. Kesian budak tu. Rasanya dia baya Umar je. Suka main-main kat pintu. Ada customer keluar, tak perasan jari budak tu kat pintu. Pintu tertutup, menjerit budak tu.

Esoknya pagi-pagi dah bertolak balik Shah Alam.

 

The interviews

Kalau ikutkan rasa yang penakut ni, memang dah tak mau pegi any interview dah.
Tapi kalau tak pegi, mana nak dapat kerja kan?! Hehe.
Dalam takut-takut, tak sihat, takde suara tu pegi lah jugak.
I secured 2 interviews. One in Cyberjaya, the other one in KL city center.

Yang kat Cyberjaya tu memang tough. He had a very lengthy technical questions. Reason verbal sebab nanti akan banyak communicate dengan US, so kena pandai articulate. Panel tu banyak kali mention pasal amarekah, amarekah… Alahai, macamlah my previous co bukan origin from amaerkahh. Haih. So, I know I screwed that one. So, takdelah nak letak any expectation pun.

The one kat KL tu, adalah meletakkan harapan sebab dah 2nd interview. Tapi mula-mula jelah. Bila dah masuk jumpa panelist, nervous gila… mula lah merapu entah apa-apa. Rasa macam ralat la jugak. Takpelah, I’ll take both interviews ni sebagai pengalaman. It has been 9 yrs, I didn’t go through a proper interview (internal one doesn’t count lah!) so memang nervous macam budak baru grad nak cari kerja. Heheh.

Lepas ni dah tau dah nak baca & expect what kind of questions I will get. Hihi.
Gambatte, Aida! :)

 

 

“Obstacles don’t have to stop you. If you run into a wall, don’t turn around and give up. Figure out how to climb it, go through it, or work around it.” – Michael Jordan

8 years and counting

I was browsing through my entries, and didn’t realize that I’ve been blogging (with wordpress) for more than 5 years! Haha.

Rasa macam sekejapan aje. Rupanya tahun ni genap 8 tahun!
I think I started blogging in 2004/2005 macam tu. Pengaruh rakan sebaya. Haha.
Masa tu takde facebook, instagram ini yer.
Masa tu friendster je ada, and yea… email. Dah canggih la masa tu kot kalau ada semua tu. Hehe.

Not much entries pun kat wordpress ni, I think I lost my writing mojo dari tahun ke tahun.
I just had over 600 entries kot for the past 8 years. I know I can do better than that. Ewah!
Register for domain pun sebab pengaruh rakan sebaya. Haha.
Begitu mudah daku terpengaruh! :D

 

Semoga tahun mendatang akan lebih rajin menulis. Tiada niat lain menlainkan dapat melusuri blog ini di masa akan datang dan baca balik kisah-kisah klasik di sini sambil tersengih-sengih :)
Mungkin juga untuk tatapan anak cucu nanti, insyaAllah.

 

berat oh berat!

Pejam celik pejam celik dah 2 bulan kat rumah. Hehe.
Seronok memang seronok, but at times I do miss working. Haha. NOO!
Rindu tunggu 20th every month so that I could get that pay-check and spend it! Bahahaa.

Anyway, ever since tak bekerja ni… memang sedap makan. Apa mau semua ada depan mata. Ok, tipu! Tak semua lah… tapi kalau ada nak makan something, korek jelah kat pantry. Memang sedap!
Yang tak sedap bila tengok berat badan. Aiyo! Sedihh.

Adalah rajin kejap buat workout. Konon nak bagi perut kempis…
Tapi, bertahan sebulan lebih je kot. Lepas tu bila 2 minggu kena panggil jadi babysitter kat Shah Alam, terus ke laut semua diet & senaman. Haihhh.
Now, dah memang macam tong drum dah ini.
Nak jumpa orang pun memang malu dengan muka yang comot habis ni. Cemanalah nak jumpa le familia this Saturday (ada kenduri kahwin!). Ai yai yai!

Haritu ada start balik ganti puasa. Pun terbengkalai jugak sebab last week was down with fever and flu.
Minggu ni kena start balikkk!

Tak mo malas!
Come on, Aida! You can do it! :D