10 minutes.

Yea, 10 mins is all I have to write.
Ahh, I miss blogging.
Seriously I wish that I have time to write.

Anyway, I’m in PG today to meet some virtual friends. I hope I have time to update on that too later.
There’s always something about PG office.
Especially PG7.
Walaupun bangunan lama tempat pertama daku bekerja dah kena roboh dan menjadi tempat pakir kereta, ia tetap membawa something.
The memories that I always cherish.
Susah kot nak dapat colleagues yang ngam. And they not just colleagues, but friends too.
Oh well, maybe sebab masa tu pun takde kawan lain selain dari kawan dari ofis. Dinner pun dengan orang yang sama since breakfast.
Haha.
Boring? Takkkk!
Not at all.

Rindu sangat waktu di PG6 dulu.
We work hard and the same time we had so much fun.
Managers were supporting.
At least, you know when you need help or something went wrong, your manager will back you up.

Serious rasa macam nak buat gathering je jumpa balik semua.
One day, one day perhaps…

Ok… my 10mins is up.
Bye!
Have a great weekend, everyone!

 

 

of his enlarged adenoids & tonsils

Banyak sangat yang saya fikirkan kebelakangan ni.
Banyak.
Sampai kadang-kadang tersasul.
And sometimes, tengah meeting pun boleh melayang-layang fikir benda lain.
I find that I easy get distracted now.

Anyway, last night tak boleh tido.
Kesnya sebab tido sebilik dengan anak-anak – ayah outstation, mak tak nak tido sorang-orang… pegi tumpang katil anak. Hehe.

So, Umar snores. Very loud.
I can’t sleep if there’s any sound next to my ear.
Kalau hubsie snores pun, I will wake him up or I adjust his sleeping position.
Tak bleh wehh… irritates me. Even I forced myself to sleep pun, end up entah jam berapa baru tido.
Like last night, naik katil almost 11pm, pukul 12 pun tak tido lagi. Haih la.

Umar snores bcos he had enlarged adenoids and tonsils.
We found out about a year ago.
Trying to opt for medication to see if there’s any improvements.
And there’s some improvements.
But when Umar started to get fever, cough and runny nose… rasa macam nak give-up giving him meds!
Like now lah. He had cough and cold 2 weeks ago, I think. Up till now he still had that cough and runny nose :(
Geram pulak when the fact that he can’t blew his nose. Masa kecik-kecik ok je, dah besar ni tak reti pulak.
Kelakar when we teach him how to blow, tutup mulut then hembus kuat-kuat… Dia pulak pegi tutup hidung, keluarkan angin thru his mouth. Haha.

Kesian when he sleep get disrupted by the blocked nose.
I know he’s not getting his quality sleep.
Sleep apnea orang perubatan kata.
He’s struggle to breathe, trying to change his sleeping position here and there.
Benci tengok! Bcos I wish that I had to go thru that instead of him :(
I think I know why he’s been so moody or grumpy.
Tak dapat quality of sleep, kita pun boleh grumpy.

Now I’m thinking to just ask the doc if we want to go for an op.
His appointment with doc is next week, which rasa macam lamaaaaaaaa je lagi!
I wish I can tahan this urge till next week.
Kesianlahhhh.

I imagine how la dia tido kat school.
Mesti tergangu budak-budak lain nak tido juga.
He snores so loud ok.

Harapnya adalah some “improvement” during his next visit with the doc.
Tak sampai hatilah tengok dia tido macam tu.

Hello 2014!

Dah post pasal anak pegi school barulah perasan takde entry to welcome the brand new year.
Heh.

Lepastu entah semangat apa tah… Harini rajin betul nak mengarang.
Maybe I was so into mengarang my focal, so harini semangat karangan membuak-buak. Kahkahkah.

So, what happened last year?

Q1 was hectic for us. We are planning to move out dan dalam kekalutan tu dapat juga 1 berita baik yang di tunggu-tunggu :D
Alhamdulilah, I got promoted!
Yes. Finally.
Ya Allah, Thank You. Thank You!
After years of waiting and get pissed off over it… and my morale was going down the drain dah. I even went to the meeting with my manager on my focal result with zero expectation. Macam dah tak larat dah nak berharap. Lantakla.
When he delivered that, dah la dengan typo nya… Bila tengok result, memang sayulah juga.
Tapi bila bos cakap, “actually I typed it wrongly…”
Mata aku dah berkaca.
Ingatkan dapat Below Expectation dah… Hehe.

Moving to the 2nd quarter, we were so busy with moving and such.
We finally moved on 19th May.
Ingat sangat tarikh ni sebabnya mak dia ni dah plan nak celebrate birthday Umar. It was his birthday!
Sekali takde maknanyalah nak celebrate bila dah penat, muka berhabuk, tangan lenguh, kaki sakit… Hehe.
Nasib baik ada adik & anak saudara kesayangan datang tolong.Kalau tak, memang tak terkemas lah.

Last minute punya plan.
Panjang kalau nak tulis full story, to cut it short… we supposed to move out by end of the month.
Tapi sebab husband got last minute call kena pegi Sarawak on 24th May, so kenalah pull-in our moving schedule.
Pffttt.
Sampai sekarang pun tak habis lagi mengemasnya. Hehe.

Q3 – welcoming a new member in Hajah Hasnah’s family. Adik ipar yang bongsu kahwin!
Tahniah, Adik Ah.
Bebaru ni barulah dapat tengok album kahwin dia.. kebetulan photographer tu nak hantar album & we were around. Cantik sangat!
Nantilah share gambar kahwin tu. Ada banyak sangat.
Tapi harini malas nak edit gambar :P
And Khadijah turned one too!!
Alhamdulilah, semek tu sihat sangat-sangat… tak banyak kerenah & very cheeky too. Dia manja weh dengan ayah dia!! Mengada! Rasa nak gigit kalau tengok dia mengada-ngada dengan ayah :P

The final quarter was wrap-up with my youngest brother getting engaged and we bid 2013 at Shah Alam surrounded by the in-laws :D

It was a very wonderful, colorful year for us.
We’ll definitely be better this year, insyaAllah.

Umar goes to school

Since most people cerita pasal anak masuk sekolah.
Kite pun semangatlah nak cerita pasal anak masuk sekolah. Kindy je pun. Heh.

Oh… We opt for Tadika Perintis Kecil  as a start for Umar just bcos he went to their day care before – alah, sebulan je pun pegi day-care tu. Hehe.
So, we kindda know the environment & some of the teachers there.
Lagi pun hujung tahun ni, kalau kena hantar Khadijah pegi day care, senang… day care diorang dekat je dengan tadika tu – seberang jalan je.

Semalam cikgu bagi sebag barang-barang Umar.
His stationaries and some books. Bukan some dah kot… bertambung buku-buku dia. I don’t know semua tu akan cover throughout this year ke tak. Banyak weh.
Rebeh bahu Umar kalau kena bawak pegi/balik. Nasib baik tinggal kat school je.

Bila anak-anak pegi school ni perkara yang paling-paling risau ialah tertukar barang. Be it botol susu, towel, baju etc… So, memanglah kena label semua barang budak-budak ni.
Dulu memang tulis pakai marker pen laa… Kalau tak marker pen, pakai masking tape pastu tampal je kat mana-mana.

Tapi haritu, teringat yang @NayaAzhar ada beli labeling kits from Bright Star Kids, so aku pun gatal lah tangan nak cuba. I bought label Preschool & Daycare Label Kits when they had some promo. So, a bit cheaper lah.
It has over 150 labels which husband said too much for Umar… but I think sikit. Haha.

Banyak kot nak label untuk budak ni. Botol susu, bekas isi susu, sikat, lotion, tooth brush & paste, botol air… buku, stationaries. Tak cukup hoi. Haha.

IMG_5281

Label yg background putih tu untuk iron-on.
Dah try iron kat bag Umar, melekattt!! Macam jakun pun ada mak dia ni. Haha!

Jadinya malam semalam, si mak ni excited sangat sebab dapat label barang anak dia yang banyak tu.
File simpan kertas kerja Umar pun habis kena label semalam – punyalah pemalas nak tulis! :P
Mujur label tak cukup nak label kat buku-buku dia… Kalau cukup memang senang kerja; peel & stick je.

IMG_5283

Now, since Bright Star Kids ada promo $5 off for school label… I have this urge to buy for another set for Umar and 1 for Khadijah jugak.

“Adik dia pun nak kena label juga barang-barang dia tu”.
Ayah dia yang cakap.
Bukan aku. Hehe.

Promotion ends tomorrow!

Jangan lupa backup!

Lain kali janganlah nak malas sangat.
Backup!
Backup!
Dan backup sebelum update apa-apa.

Yesterday, I saw few plugins need to be updated.
Sama macam sebelum-sebelum ni, click aja ‘Update Now’ button, lepas tu… tadaaaa… siap.

Tapi semalam, lain ceritanya…
Entah kenapa, once of the file katanya missing or it is not in the path or something lahh…
Mulalah gelabah.
Try locate the file, ada je… Bila try access the file katanya, “you’re not the owner for the domain”
HAA?!!
Apaaaaniii…

So, I resorted to restore the old backup that I had, which is in July.
Habisla few entries that I wrote hilang :(

Jadinya, in the future… janganlah lupa click button backup dulu sebelum start apa-apa update.

Selamat Tahun Baru 2014

Tantrums… it doesn’t end at 2

Tak reti nak cakap macam mana.
But lately, Umar has been testing our patience.
He’ll screaming out loud kalau orang tak respond to him immediately. When I said immediately, the longest that he could wait is only 3 second. Lepas tu dia akan menjerittttttt! T_________T

And he likes bergocoh too!
Gocoh = bertumbuk.
Dari mana tah dia belajar. Well, it should be fine kan since he’s a boy… Karang di buatnya dia sibuk pegi sikat rambut doll kang, pengsan pulak mak. Tapi ni, kalau tengah main-main dengan adik dia kadang-kadang terkena semek tu…

Umar suka tengok Ultraman lately… No, I’m not going to blame on Ultraman just bcos he likes bergocoh.
Just that bila kiteorg tengok sama Ultraman tu… memang ada unsur-unsur ganas juga. Hmmm… Sometimes, Umar ajak bergocoh time dia dok layan Ultraman tu. Konon nak tirulah Ultraman tu buat apa. I really don’t mind to be his punching bag… Tapi tulah, takut sebab dah terbiasa, nanti dia buat kat adik.
Aihh….
Bila tak bagi tengok, mula lah dia menangis, merayu-rayu.

Like last week, tak tahu la apa yang tak kena.
We bought him to do some groceries shopping. Umar tak pernah cuit atau sentuh orang yang dia tak kenal tau. But that day… ada je orang yang dia pegang/cuit. Ok, maybe not so bad lah kan… but some people tak suka bila ada budak buat macam tu.
Cakap elok-elok kat dia jangan buat macam tu…
Well, he gave me his sweetest smile… Alahai, cair mak!

Sampai rumah dah almost 1pm, I think he’s hungry tapi entah kenapa tak nak mintak nasi… So, semua benda macam tak kena.
Menjerit aja kerjanya… I tried to ignore him, lagi kuat oiii!
Memang hilang sabar jugaklah. I stare at him and he kindda slow down…
Ingatkan sampai situ je… Rupanya ada lagi…

Someone called me and the moment I picked up the phone, he was screaming nak cakap kat phone jugak. Of course I have to run away and cut the conversation short so that he won’t be screaming too long.
Again, I ignored him… lagilah menjadi-jadi.

So, mommies… How you deal with tantrums ni?
Seriously, I’m starting to lose my patience and I think I’m not handling it correctly.
I think there’s something, somewhere yang dia ni nak our attention and we are not giving it to him as much as he want us to.

I feel like I’m a bad mom :(