10th Ramadan

Puasa ni the only thing that is so so sooooooooooooooo challenging adalah mengantukkkkk! Like, Ya Allaaaaahhhhhhhhh… help me while I’m driving to work and go back home. Mengantuk dia tu boleh terpejam mata like 1 second tau and while driving ni mana boleh terpejam mata pun kann. Bahaya!  Ish.

This morning, I think I drove like orang gila. I barely can open my eyes. Dah nak dekat sampai Times Square dah barula terbeliak biji mata sebab almost nak bumped into the front car. Astaghfirullah. Ish ish ish.

Alhamdulilah, Umar still puasa penuh up till now.
I still couldn’t believe that he actually made it. Yelah, tengokla dia yang sekerempeng tu. Anytime je cam boleh lapar kan. Tapi dia ok je so far. By the 3rd day dah ok dah. 2nd day puasa tu ada la menangis meraung raung sebab ada cousin dia makan yogurt in front of him. Kesian pulak. Tapi dah nak berbuka dah masa tu. Pujuk-pujuk, ajak pegi mandi, ayah dia bawak pegi kedai and he pau-ed his dad pepsi and some ice cream. Haha.

We also told him to solat. He said he got sticker from teacher at school sebab perform solat dengan baik. Well, Khadijah selalu report kat kiteorang yang Umar selalu main-main masa solat kat school. So, I think start puasa haritu he improved, Alhamdulilah. I hope lepas puasa pun he will keep continue this, insyaAllah.

Anyway, konon bulan puasa tanak makan nasi. It started off quite well, mampu bertahan for few days without nasi, but then ada sekali last week mak cooked something which I totally cannot resist. Haha. Lepas tu yesterday mak masak nasi lomak sambal udang. Ke laut dalam la diet! Hehe.

Sebelum tu dah naik penimbang, dengan harapan ada lah penurunan berat badan. Yilek! Aaaa frust nya! Rasa macam takmo diet je. Tapi stress sebab banyak baju dah ketat! >__<

But then I noticed that I manage to control keinginan membeli beli juadah bukak puasa. Heh. Usually, kalau pegi bazar mesti banyak nya di beli. Ada jelah alasannya nak beli. But then, masalah pulak la dengan laki ku ni. Dia pulak la yang rajin nak beli-beli. Banyak pulak tu. Our fridge dah penuh dengan leftovers je. Semalam je berjaya stopped him from buying at bazar. Kalau tak tu, ada je excuse dia nak membeli.

How’s your Ramadan so far?

2 thoughts on “10th Ramadan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *