Bayaran balik pinjaman PTPTN menggunakan KWSP

At first, I thought of skipping this entry. Bcos, mine actually tak settle pun :(
KWSP cop saya isi borang salah – well, the amount that I put wrong. But I remember correctly I wrote the correct num. Cemana saya boleh ingat sedangkan benda ni berlaku almost a month ago? Pegawai KWSP yang bertugas tanya bertubi-tubi nak bayar berapa banyak dan saya dengan confident nya tujuk amount yang saya dah isi which is tujuh-belas-ribu-tiga-ratus-sembilan-belas-dan-lapan-belas-sen. See, I even remember now! Bila call KWSP,

“Puan, berdasarkan borang yang saya tengok kat sini… puan isi salah ye amount tu”
(aku isi salah ke, pegawai kau yang salah key-in masuk sistem?!)
“Habis tu, macam mana kalau saya nak betulkan?”
“Maaf puan. Tak boleh betulkan. Kena isi balik borang, buat proses yang sama semula. Minta baki terkini dari PTPTN.. bla bla bla..”


Serious aku malas nak dengar dah.

Kerana SATU nombor tertinggal… pinjaman saya dgn PTPTN tak dapat dilunaskan habis. Benci lah.

Tapi takpa lah. Entri ini untuk rujukan orang lain yang mungkin tertanya-tanya cemana nak bayar PTPTN guna KWSP.

Bear with me, it is going to be lil bit lengthy entry πŸ˜‰

The other day saya bising pasal nak settle kan debt dengan perbadanan tinggi tu kan? Akhirnya, saya mengunjungi juga office EPF selepas bertangguh banyak kali. 1) Sebab saya lupa submit satu (lagi) borang kepada PTPTN mengenai baki pinjaman. EPF tak mahu statement yang di-print direct from PTPTN – EFES website tu. 2) Sebab saya jatuh dan tulang patah dan saya tak mampu untuk duduk lama-lama, maka saya tangguhkan. 3) Pejabat EPF jauh sikit dari office. Ok, ini memanglah alasan kan! πŸ˜›

So here I will provide some guide on how to settle baki pinjaman PTPTN melalui KWSP/EPF. Dan ini adalah based on my own experience. Lain orang mungkin lain pengalamannya.

First thing first, mestilah kena ada surat perjanjian yang telah ditandatangani bertahun-tahun lepas. Haa… pegilah korek balik kotak zaman uni dulu cari sampai dapat surat perjanjian tu. Kalau jumpa, Alhamdulilah… senang kerjanya. Tapi kalau tak ada/tak jumpa boleh lah isi borang Borang Permohonan Semula Salinan Dokumen Perjanjian Pembiayaan PTPTN (Untuk Pengeluaran KWSP). Perlu diingatkan, bayaran RM90 dikenakan oleh pihak berkenaan untuk dapatkan salinan ini. Kalau tak mau rugi RM90 tu, baik pegi cari. Hehe.

Inilah laman sesawang PTPTN ye, kawan-kawan.

Klik pada Borang, Pekeliling & Tender, on your right, klik Capaian Borang untuk dapatkan Borang Permohonan Semula Salinan Dokumen Perjanjian Pembiayaan PTPTN (Untuk Pengeluaran KWSP) – sekiranya anda tidak mempunyai salinan tersebut. Borang tersebut adalah borang last sekali dalam senarai borang-borang.

Beside salinan perjanjian, kita kena isi dan pos/fax Borang Permohonan Baki Pinjaman (Individu) Online juga ye kawan-kawan. Pihak EPF mahu format yang telah ditetapkan untuk penyata baki pinjaman terkini. Jadi, silalah download juga borang tersebut ok.

Lepas dah settle semuanya dengan PTPTN ni (salinan dokumen pinjaman dan surat menyatakan baki pinjaman terkini dah dapat), let’s proceed with EPF pulak.

Buka laman sesawang EPF, dan klik Borang-borang KWSP di bawah bahagian Pautan Pantas (di sebelah kiri ye kawan-kawan). Lepas tu, pergi ke bahagian Borang-borang Pengeluaran dan klik KWSP 9H (AHL) – Pengeluaran Pendidikan. It will actually lead you to this document.

Kalau rajin, print lah document tu. Tapi kalau tak berapa nak rajin tak payah. Sebabnya form yang ada dalam document tu boleh dapatkan di pejabat EPF juga. Document tu diperlukan sebagai rujukan/senarai checklist dokument yang diperlukan. Since I’m going to withdraw EPF fund to pay the remaining balance of my education loan, 2 more documents that EPF need to proceed with it which are; a copy of my IC Β dan satu lagi adalah Salinan sijil akademik (scroll yang kita dapat masa konvo tu). Both salinan ni kena sahkan. Which pegawai EPF sendiri pun boleh sah kan. Jadinya, bawalah salinan asal ye. Unless kalau dah disahkan dari salinan asal, tak payah la bawak.

In summary, 4 documents yang diperlukan untuk proses pengeluaran duit EPF bagi tujuan bayaran baki pinjaman PTPTN ni which are;
1) Salinan dokumen perjanjian pembiyaan PTPTN
2) Penyata baki pinjaman terkini
3) Salinan IC (yang telah disahkan)
4) Salinan sijil akademik (yang telah disahkan)

Dah cukup semua empat-empat tu, you are good to go to EPF office.

After few days, you will receive a letter from EPF, pemberitahuan mengenai status pengeluaran – diluluskan atau tidak. Lepas seminggu dari tarikh surat dari EPF tu, boleh lah check dengan PTPTN pula.

Senang kan? Haa… apalagi yang ditunggu?! Cepat pegi settle hutang! :)

18 Comments on Bayaran balik pinjaman PTPTN menggunakan KWSP

  1. ak yuyunz
    July 8, 2011 at 11:23 am (5 years ago)

    good info!

    tp dorg kata agreement year 2001 and above sajek.. uhuk uhuk.. :(

    Reply
    • coffeeaddicts
      July 11, 2011 at 12:17 pm (5 years ago)

      ak yuyunz,
      thanks!
      i hope this will benefit other people.
      ohh, yeke utk 2001 saje? sama macam ujarah juga ya? hmmmm… rugilah siapa sblm tu.

      Reply
  2. Shazlinda
    July 8, 2011 at 10:04 pm (5 years ago)

    Tahun lps linda mintak surat nk kuar xyah byr pn rm90 tu… Nasib baik… Best on experience kene check ngan dept finance bal ptptn tu… Sbb memula da byr abis based on amount kt website tu… Tup tup dpt surat ade bal…diaorg kate amount kt website tu x update…tp x tau skang cmne kan… Just for to be safe…

    Reply
    • coffeeaddicts
      July 11, 2011 at 12:18 pm (5 years ago)

      Linda,
      ehh last year tak kena charge ye? ni mesti ramai sgt mintak, lalu depa pun suka suki charge!
      tsk. tak patut!

      Reply
      • rosa linda
        December 12, 2012 at 9:26 am (3 years ago)

        maksudnye klu mcm saye perjanjian tahun 2000 x blh la ye?

        Reply
  3. Hayu Rahiza
    July 11, 2011 at 9:20 am (5 years ago)

    bagusnya aida.. tulis detail.. ayu memang nak tanya aida pon pasal ni.. hehe.. thanks

    Reply
    • coffeeaddicts
      July 11, 2011 at 12:19 pm (5 years ago)

      Ayu,
      ramai tanya… tu yang buat entri special pasal ni. hehe.
      harap2 memberi manfaat pd org lain πŸ˜‰

      Reply
  4. kakak
    July 20, 2011 at 8:13 am (5 years ago)

    Mekda.. i think u shuld learn from how bapa manage document..he always remind me to keep a copy for our own once. later, we have prove so they cannot put a blame on us. thats wat i did when i got a letter from ptptn few years ago. and i think i shuld resend that letter now. rite? takecare dear!

    Reply
  5. amirulfaiz
    December 20, 2011 at 7:59 pm (4 years ago)

    Thanks a lot for sharing this useful information. Alright, I will settle the loan as soon as possible.

    Reply
  6. yen
    February 2, 2012 at 9:37 pm (4 years ago)

    Good…thanks a lot…^^

    Reply
  7. Haz
    February 14, 2012 at 7:51 am (4 years ago)

    Berapa lama dia proses borang permohonan baki after kita fax? Then dia hantar ke rumah or dia akan fax juga borang tu ? Thanks for sharing. :)

    Reply
    • coffeeaddicts
      February 29, 2012 at 2:39 pm (4 years ago)

      Hi Haz,
      Borang permohanan baki tu rasanya within 7 of working days dah dapat. Diorg akan post ke alamat yang kite bagi… not fax.

      Reply
      • wan
        April 25, 2012 at 4:34 pm (4 years ago)

        Saya dh tgu 7 ari ni tp surat baki tu xsampai lagi..salinan perjanjian dh dpt..pdhal pos pd ari yg sm ke ptptn..esok kalu tgh ari xdpt surat baki lagi..akan call ke ptptn semula follow up…

        Reply
  8. nik
    March 2, 2012 at 1:20 pm (4 years ago)

    good info..landing kat sini coz tgh google camne nak byr ptptn guna epf..tq ya :)

    Reply
    • coffeeaddicts
      March 2, 2012 at 1:34 pm (4 years ago)

      No prob πŸ˜‰ Semoga memberi manfaat

      Reply
  9. mizzura
    April 19, 2012 at 11:11 pm (4 years ago)

    bebulan jugak la tgg pengesahan baki..smpi mengamuk ngan diorang…ni document dah lengkp…ingat nak pergi esok…hopefully xmasalah…

    Reply
  10. Wani
    May 28, 2013 at 5:49 pm (3 years ago)

    Assalamualaikum wrh wbt

    Berapa lama ye masa diambil untuk dapat salinan perjanjian ptptn tu lepas dimohon?
    sebulan , dua bulan, tiga bulan?

    Terima kasih.

    Maklumat yang diberikan sangat berguna.

    Reply
    • coffeeaddicts
      June 7, 2013 at 2:46 pm (3 years ago)

      Wani,
      Lebih kurang seminggu lebih juga nak dpt salinan perjanjian PTPTN tu.
      Give it as 2 weeks lah… 10 hari bekerja.
      Tak ingt berapa lama kena tunggu actually… but kalau call PTPTN, dia akn bgtau berapa hari.

      Reply

Leave a Reply